Maatwerk

Op deze pagina staat informatie over het maatwerkproces in onze regio

Wat is maatwerk
Maatwerk is een werkwijze in de regio Noordoost-Brabant voor de inzet van niet gecontracteerde aanbieders en/of producten. Als het niet is gelukt om binnen het gecontracteerde aanbod passende hulp te vinden kan de route maatwerk, met toestemming van de verantwoordelijke gemeente, worden ingezet.

Maatwerk kan gebruikt worden voor:

  • Inzet van een aanbieder die niet gecontracteerd is, maar wel noodzakelijk is omdat specialistisch aanbod niet beschikbaar is vanuit gecontracteerde aanbieders.
  • Een arrangement/product dat speciaal voor een jeugdige ontwikkeld is. Dit kan zowel bij gecontracteerde als niet gecontracteerde aanbieders het geval zijn. 
  • Extra inzet van een gecontracteerde aanbieder met een hulpvorm die niet in het contract is opgenomen.
Uitlijning tekst
Links

Waarom zoeken we altijd eerst binnen het gecontracteerde aanbod?

  • We hebben korte lijnen en vaste (tarief) afspraken met de gecontracteerde aanbieders.
  • De gecontracteerde aanbieders zijn bij de aanbesteding uitgebreid getoetst op kwaliteit en rechtmatigheid.
  • We hebben goed zicht en controle op (de prestaties van) de gecontracteerde aanbieders. Onder andere via data en periodieke accountgesprekken.
  • Wanneer er onverhoopt iets niet goed gaat, hebben we maximale (juridische) mogelijkheden om daartegenop te treden.

Op deze pagina vind je een overzicht van de producten die wij per zorgaanbieder hebben ingekocht en kun je zoeken binnen het aanbod.

Als het echt niet anders kan, hebben gemeenten de mogelijkheid om maatwerk in te zetten. Houd er echter rekening mee dat dit leidt tot extra tijd en administratie voordat de zorg kan starten.

Voordat je de route maatwerk inzet...
Bekijk het document 'Afwegingskader voor het inzetten van maatwerk'.
In welke gevallen vraag je als verwijzer maatwerk aan? In het document Afwegingskader voor het inzetten van maatwerk helpen we hierin een keuze te maken. 

Bel of mail het Meedenkteam
We adviseren verwijzers daarnaast om contact op te nemen met het Meedenkteam. Zij kunnen meekijken of er toch opties binnen het gecontracteerde aanbod zijn.

Informeer de aanbieder!
De verantwoordelijke gemeente (volgens het woonplaatsbeginsel) beslist uiteindelijk of er maatwerk wordt ingekocht. Het is belangrijk dat de zorgaanbieder waar het maatwerk wordt ingezet ook zo snel mogelijk hoort wat er van hem/haar verwacht wordt in deze route. Zodat de aanbieder niet op een later moment voor verrassingen komt te staan, zoals de verplichting tot het aanleveren van verschillende bewijsstukken.  

Ons advies aan verwijzers is om een link naar deze webpagina met de aanbieder te delen, zodra je de afspraak hebt gemaakt om bij deze aanbieder maatwerk in te zetten. Zo kunnen we de maatwerk route samen zo kort en efficiƫnt mogelijk houden!

Invullen aanvraagformulier
Hier kan je als verwijzer het aanvraagformulier maatwerk invullen en downloaden. De lokale gemeente moet dit formulier met akkoord indienen bij RIOZ, ondertekend door de verantwoordelijke. 

Proces maatwerk
Wil je weten hoe de maatwerk route er van begin tot eind uitziet?
In deze visual vind je een overzicht van de stappen die gezet worden in de maatwerk route, en wie wat doet. 

Uitlijning tekst
Links